Top 40 legtöbb szavazattal rendelkező link > Baromfi - wyw.hu

Szponzorált linkek
Titán Extra
http://www.titanextra.hu/m-cegismerteto.htm

Titán Extra Kft. sokéves tapasztalata alapján tervezi, gyártja és telepíti, egyedi igényeket figyelembe véve a kisüzemi baromfidolgozókat. A feldolgozás az élőállat horogra függesztésétől a csomagolásig terjed.

Titán Extra
Kálmánházi Baromfifeldolgozó
http://kalmanhazibaromfi.mtt.hu/

Üzemünk közel 4.000.000 darab baromfit dolgoz fel évente. Tevékenységünk alapanyagát saját termelési komplexumunkban, zárt integrációban állítjuk elő, kizárólag növényi eredetű takarmány, főleg kukorica felhasználásával. Telephelyeink Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Hajdú-Bihar megyében találhatók.

Kálmánházi Baromfifeldolgozó
Chicken Baromfifeldolgozó és Értékesítő Kft.
http://v-chicken.internettudakozo.hu/

A V&Chicken Baromfifeldolgozó és Értékesítő Kft. 1999 decemberében alakult, és vette át a Gábor és Társa Betéti Társaság tevékenységét. A vállalkozás baromfivágással és -feldolgozással (TEÁOR DA 15.12) foglalkozik. Az állatokat állatvédelmi szempontból megfelelő módon szállítjuk be a vágóhídra az ország legjobb termelőitől. Takarmányban a termelőink antibiotikus hozamfokozót nem használnak, csak természetes, növényi eredetű anyagokat, szalmonellamentes takarmányt.

Chicken Baromfifeldolgozó és Értékesítő Kft.
Holland törpetyúk
http://www.hollandtorpe.gportal.hu/

Ez az apró baromfi a klasszikus formájú tyúkok kedvelőinek igazi különlegesség. A számtalan színváltozat küzül pedig kedvünkre csemegézhetünk. Bármely udvar égkövei lehetnek. Népszerűsége Európában régóta töretlen. Számos előnyös, pozitív tulajdonsága mellett sajnos kis hazánkban csak maroknyi tenyésztő érez elhivatottságot a Holland törpetyúk iránt. Pedig még a kezdő baromfitartók is sikerrel tenyészthetik őket.

Holland törpetyúk
Maláj harcos
http://baromfi-diszbaromfi.hupont.hu/18/malaji-harcos

maláj harcos egy régi Indonéz tyúkfajta. Már korán bekerült Európába és számos egyéb viador tyúkfajta kitenyésztéséhez felhasználták a maláj harcost. Háta széles, hosszú. Farktollazata keskeny, nem túl hosszú. Melltájéka széles, kerek, erős. Szegycsont fajtatiszta állatoknál kissé „kidőlt”. Szárnyak rövidek, szélesek.

Maláj harcos
Magyar lúd leírása
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_l%C3%BAd

Egykorú források szerint a házi libák után már a 11. és 12. században egyházi tizedet kellett fizetni. Ekkor az ország minden területén elterjedt a parlagi változata, amelynek ősei valószínűleg Görögország felől érkeztek. Ebből az állományból alakultak ki a magyar lúd színváltozatai és tájfajtái. A Léva-vidéki lúd a kitűnő minőségű húsáról és májáról volt nevezetes, a makói a májméretéről. A 20. század elején a magyar parlagi lúd nemesítésére az emdeni fajtát hozták be az országba, s ez a két fajta vált uralkodóvá a későbbiekben. Végül a mai változat a parlagi fajta és a külföldi fajták keresztezéséből jött létre. A magyar lúdnak több különböző tulajdonságú változatát is ismerjük. Ilyenek például a sima tollú magyar lúd és fodros tollú magyar lúd. Valamikor nagyon kelendő volt a piacon a pecsenyeliba, sajnos azonban ez a hungarikum jelentőségét vesztette napjainkban.

Magyar lúd leírása
Rajnai lúd
http://www.agr.unideb.hu/animaldb/baromfi/lud/rajna.htm

Fehér tollazatú, középnagy testű. A rajnamenti gúnár kifejlett korban 5,5-6 kg, a tojó 5-5,5 kg testtömegű. A jó felépítésű szervezet jó állóképességet biztosít a számára. Széles, mély melle, jó testtömeggyarapodási mutatói nagyon jó húshasznosítású fajtává tették. Mind pecsenye, mind húsliba végterméke a piac igényeit kielégítő vágottárut biztosít. A rajnai lúdfajtával 8 hetes korra 3,8-4,2 kg élő testtömeg elérhető. 1 kg testtömeget 2,5-2,8 kg takarmányból állít elő. Jó legelő és takarmányhasznosító képességek jellemzik. Megfelelő szaporasága révén a termékelőállításhoz biztosítja a naposliba alapanyagot. Éves tojástermelése eredeti hazájában 50-60 db, megfelelő szelekció esetén ezt magyarországi tenyészetekben is eléri. A faj Németországban a rajnai tartományban alakult ki. Itt is lett törzskönyvezve. Ez a fajta nagyon természetszerű gondozást igényel. Fontos számára a megfelelő takarmányozás is. Szereti ha vízpart közelében helyezik el.

Rajnai lúd
Ásólúd
http://mek.niif.hu/03400/03408/html/1562.html

Közép-Ázsiától kezdve keleten a felső Amurig, nyugaton Marokkóig terjed a hazája. Leggyakoribb Turkesztánban, Dél-Oroszországban, a Dobrudzsában és Bulgáriában. Vonulásán rendesen látogatja Görögországot, Dél-Olaszországot; rendes telelő Indiában és Észak-Afrikában. Nagyritkán Németország közepébe is elkerül. Későn indul útnak és korán tér vissza a steppékre, ahol a síkságtól a hegyek hóhatáráig mindenütt otthonos az álló- és folyóvizek mellett. Természetes vizeken nem túl gyakori. Előszeretettel tartózkodik dús-füvű réteken és vetéseken. Ha fogságba kerülnek, hamar megszelídülnek és könnyen szaporíthatók. A vörös ásólúd Magyarországon nagyon ritka. Fogságban a halak és rákok mellett a nyers húst is szívesen fogyasztja.

Ásólúd
Pusztadoktor Kft
http://pusztadoktor.hupont.hu/4/baromfifajok-fobb-betegsegei

Állatgyógyszerek, műszerek, takarmánykiegészítők, tápszerek kis és nagykereskedelme, mezőgazdasági, -állatorvosi és vadgazdálkodási szaktanácsadás, labordiagnosztika. Az oldalon sok egyéb állat leírása mellett a baromfi fajok betegségeivel is foglalkoznak, azokat részletesen leírják. A gyógykezelések módjait is ismertetik. Nagyon hasznos lehet ez az oldal azoknak akik a baromfi fajok betegségeivel foglalkoznak.

Pusztadoktor Kft
A baromfipestis ellen
http://www.agraroldal.hu/baromfipestis_szotar.html

Az utóbbi napokban tartott különböző rendezvényeken és találkozókon az egyik leggyakrabban feltett kérdés a baromfipestisre, mint a struccok között komoly pusztítást okozó vírusos betegségre, illetve az ellene való védekezésre vonatkozóan hangzott el. A baromfipestis - Newscasle disease - régen megfigyelt és leírt betegség, amely óriási veszteségeket okoz mind a háziasított, mind a vadon élő, a vírussal szemben fogékony illetve védtelen madarak között. Ez a betegség a struccok között is komoly pusztítást végez, a természetben élő és a háziasított változatok között is. A vírus élő állatokkal, tojással és egyéb tárgyakkal terjed. A strucc hajlamos a baromfipestisre, ami külön probléma lehet hiszen Magyarország baromfipestis mentes övezetnek számít.

A baromfipestis ellen
Indiai páva
http://www.liptaiattila.hupont.hu/8/indiai-pava-fajtaleiro

Erős hatást keltő testét teljesen tollal befedett, vízszintes testtartású galamb.A farok kissé tölcsér formájú és felemelt tartású. Rövid lábtollak és többféle fejfelépítése. Minden színnek egyenletesnek, teltnek illetve tisztának kell lenni.Tükrös széles, folyamatos, fehér farok csíkokkal. Színes farok lehetséges színes,fehér farok lehetséges fehér felül- és alul párnázott. Pajzsos 7- 12 fehér szárnytoll. Szemei általában narancsszínűek. Ha a fej fehér akkor viszont a szem fekete. A szemgyűrű színe a tollazattól függ. A mellük széles. Tollazatuk dús. Szárnyuknak ha a farok alatt van, nem szabad elérni a földet.

Indiai páva
Fácán
http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1c%C3%A1n

A fácán (Phasianus colchicus) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj. A fácán hímjét kakasnak, nőstényét tyúknak, fiataljait csirkéknek nevezzük. A nőivarú fiatalok a jércék. A faj nevében szereplő colchicus jelző Kolkhisz vidékére utal, amely a Kaukázus környékén található és amely a fácán eredeti elterjedési területének nyugati végpontja volt. Gyommagvakkal és ízeltlábúakkal táplálkozik. Az éjjelt – különösen a havas teleken – szereti a fán tölteni, mert ott biztonságban érzi magát. Vadászok körében nagy volt már a múlt század elején is a kereslet a fácán iránt. A természetes szaporulat pótlására idővel kialakultak a fácán-tenyésztelepek, ahol már mesterségesen, fény- és hőforrásokkal biztosították a szükséges feltételeket. Őshazája a Kaukázustól az Amurig terjed. Európában már a középkorban jelen volt és Európa nagy részén megtalálható. Először a görögök hozták be, tőlük vették át a rómaiak.

Fácán
Gazdasági fürjek leírása
http://www.haziallat.hu/madar/diszmadarak/gazadasagi-furj-japan-furj-farao-f ...

A gazdasági fürjeket leginkább hobbiméretű tenyészetekben tartják gazdasági céllal, olyan mennyiségben, amennyi a családi szükségletek kielégítésére elegendő. De persze felbukkannak díszmadárként is. A fürjeknek nagyon sok színváltozata van így joggal nevezhetjük őket dísz-baromfiaknak. A Coturnix fajtájú példányok egymással nagyon könnyen kereszteződnek, Magyarországon inkább gazdasági fürjként ismertek. A kiválasztás inkább gazdasági szempontok alapján történik, fő kiválasztási szempont a nagy testtömeg és a nagy tojáshozam. Tenyésztésükkel nem sokan foglalkoznak mert a fürjtenyésztés kultúrája még nem nagyon elterjedt hazánkban. Sajnos a magyarok többsége idegenkedik a kisméretű madarak táplálékként fogyasztásától és a fürjtojás sem túlságosan kelendő. Többnyire hobbitenyészetekben tartják őket, főleg a családi szükséglet kialakítása céljából. De szívesen tartják díszmadárként is őket. A fürjek tartásánál nagyon lényeges szempont hogy minél változatosabban etessük őket.

Gazdasági fürjek leírása
Énekes hattyú
http://mek.niif.hu/03400/03408/html/1574.html

Észak-Európában nem ritka, miként egész Észak- és Közép-Ázsiában sem, egészen a Behring-szorosig; Izland felől alkalmilag Grönlandba is eltéved. Vonulásán minden télen érinti Afrika északi részeinek tavait. Spanyolországba ritkán kerül, de legalább annyiszor, mint rokonai. Keleten már nagyobb számban telel, így Közép-Oroszország minden alkalmas taván, folyamtorkolatainál, miként Dél-Európa sós és Közép-Szibéria tavain is. A Keleti-tenger partjain már októberben megjelennek, Németország közepén november és decemberben vonulnak át lefelé és február–márciusban visszafelé. Az énekes hattyú valamennyi hattyú faj közül a legagresszívabb. Még a bütykös hattyúkat is elűzik közvetlen környezetükből. A vadászoktól félnek, ezért nagyon nehéz rájuk vadászni. Ha az énekes hattyút fiatalon nevelik fel, nagyon hamar megszelídül. Az északi népek erősen vadásszák az énekes hattyút ami a vedlés időszakában nagyon kellemetlen számukra.

Énekes hattyú
Házigalamb
http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1zigalamb

A házigalamb vagy röviden galamb (Columba livia domestica) a galambfélék (Columbidae) családjába tartozó szirti galamb (Columba livia) háziasított változata. A szirti galamb hazánkban nem őshonos, de a házigalamb elvadult alakja, az ún. parlagi galamb elterjedt madár a nagyvárosokban és az agrárterületeken egyaránt. A házigalamb háziasítása a leletek alapján már nagyon régen mintegy négy-hatezer évvel ezelőtt elkezdődött. Ezekben az időkben háziasították a tevét és a ludat is. A galamb már a Bibliában is szerepel áldozati állatként. A keresztény vallásban is komoly szerepe van. A hinduknál a szerelem istenét szimbolizálja Kamadéva alakjában. A házigalambot táplálkozási és röptetési célból tenyésztik.A postagalambok még ma sem mentek ki a divatból. Egy postagalamb akár több száz kilométeres távolságot is képes megtenni saját otthona felé. Bizonyos fajtákat díszmadárként tartanak. Kifejlett állatok maguk is képesek megszerezni táplálékukat réteken, mezőkön.

Házigalamb
Fogoly
http://www.kislexikon.hu/fogoly_a.html

Perdrix Ill.), az óvilági tyukok csoportjába és a mezei tyukok családjába tartozó madárfaj, melyet jellemez, hogy a csőrét csekély viaszhártya borítja, orrgödrei csupaszok, zömöktestü, a rövid szárnyban a 3-5. evezőtollak a leghosszabbak, a fark rövid és 18 tollu s a fedőktől egészen takartatik, sarkantyuja nincs. Három palearktikus faja közül hazánkban a közönséges F. (P. cinera Loth.) él. Háta világosbarna, sötétebb és világosabb foltokkal, pofa és torok rozsdaszinü, a szem körül csupasz, vörös folttal, hasa fehér, nagy gesztenyebarna folttal, alsó szárnyfedőtollak fehérek, farka rozsdavörös, a 4 középső toll szürkén és barnásan sávolt. Szine különben változó. Csőre kékesszürke, lábai vörösbarnák. Hossza 26 cm.; szárnyhossza 16 cm.; farkhossza 8 cm. A fogoly hazája Közép - Európa. Magyarországon is gyakori, főleg síkságokon, vetéseken. A foglyok családokban élnek.Nagy kihívás számukra a tél amikor a hideg és a táplálékhiány nehézzé teszi életüket. Nagy szaporaságuk menti meg őket.

Fogoly
Mandarinréce
http://mdposz.hu/?a=szekciok&cat_id=7&id=23

A mandarinréce – a fényrécék csoportjának legszebb képviselője – méltán viseli a „madárvilág ékszere” címet, hiszen a gácsérok tollazatának színpompája és a tollformák változatossága egyedülálló a récefélék között. Varázslatos nászruháját különleges dürgési mozdulatsoron keresztül mutatja be párjának, mely nemcsak őt, hanem az udvarló mandarinrécét szemlélő embert is elkápráztatja. Így hát nem csoda, hogy a madárkedvelők körében szerte a világon az egyik legnépszerűbb díszvíziszárnyas. Kelet - Ázsiában lombokkal körülvett tavak lakója. Nappal vízhez közeli tárgyakon, faágakon pihennek, inkább kora reggel és késő este aktívak. Már kora ősszel elkezdik a dürgést, költőterületekre vonulnak. Főbb költőhelyeik : Mandzsúria,Amúr és az Usszuri-vidék, Korea és Japán. A párok sok időt töltenek a megfelelő költőhely kiválasztására. kiválasztására. A lerakott tojások száma általában 10 -12 darab. A kisrécék általában 28- 30 nap alatt bújnak ki a tojásból.

Mandarinréce
Házikacsa
http://www.fagyasztottkacsa.hu/

A házikacsa a madarak osztályába, a lúdalkatúak rendjébe, a kacsafélék családjába tartozik. E család hatalmas és több mint 150 kacsafajt foglal magában. Az általánosan ismert házikacsa őse a tőkés réce, a többi faj tulajdonképpen úgynevezett díszkacsa.A tőkés réce érdekes módon a sarkvidékről származik, és nagyon könnyen szelídíthető, ezért is terjedt el valószínűleg mindenhol. Már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották. A kacsa valójában vízi madár de nagyon az alkalmazkodóképessége. Szárazföldön is kitűnően tartható, tenyészhető. A gácsér és tojó közt nincs lényeges különbség, bár néhány színváltozat esetére ez nem igaz. A kacsának dús a tollazata, de nem vetekszik a lúdéval. A kacsák alakja egy csónakhoz hasonlít. Úszóhártyáikat az ujjak közt a lábaikon találhatjuk. A táplálékot fogakhoz hasonló úszóredők segítségével szűrik ki.

Házikacsa
Pézsmaréce
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9zsmar%C3%A9ce

A pézsmaréce, másképpen pézsmakacsa, népies nevén némakacsa (Cairina moschata) a lúdalakúak rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. Eredeti elterjedési területe Mexikótól délre Peruig és Uruguayig, de mára már a világ minden táján tenyésztett úszómadár lett. A vadon élő pézsmarécék eredetileg fekete színűek, és csak nagy ritkán bukkan fel tollazatukban egy-egy fehér toll. Hasukon irizál a tollazat. A vadon élő pézsmarécék szeretnek a fák sűrű lomb koronájában elrejtőzködni a hívatlan látogatók elől. Ha a pézsmarécéket megzavarják csak lassú szárnycsapásokkal képesek a levegőbe repülni. Főleg reggel és este aktívak, a köztes időszakban inkább pihennek. A néma kacsa népszerűségének egyik titka hogy igen halk. Inkább csak sziszeg és halkan hápog.

Pézsmaréce
Baromfi kolera
http://mezohir.hu/mezohir/2004/03/a-baromfikolera/

Ez a fertőző kór valamennyi madárfaj többnyire heveny, ritkábban idült módon lezajló, baktérium okozta betegsége. A járvány fellobbanásával – a baromfiállományba történő behurcolást követően – hajlamosító tényezők hatására lehet számítani. A kolerát okozó baktérium általában más állatok testrészeivel kerül be, de mesterséges ivóvizek is közrejátszhatnak a baktériumok terjedésében. A stresszhatások erősíthetik a betegségre való fogékonyságot. A baktériumok vagy a szájon át vagy a nyálkahártyák sérült részein kerülnek be az állatok szervezetébe és ott igen gyorsan továbbterjednek. A betegség többnyire 2- 5 napos lappangási idő után tör elő. Tünetek heveny esetekben: bágyadtság,étvágytalanság, csökkenő tojásszám, tüsszögés, hasmenés, nehéz légvétel.

Baromfi kolera
Hogyan védekezhetünk a betegségek ellen?
http://karpatinfo.net/gazdasag/2009/11/18/hogyan-vedekezzunk-baromfibetegseg ...

– A gümőkór ellen célszerű az állatokat tuberkulinnal beoltatni. Azokat az egyedeket, amelyeknek a beoltott áll-lebenye megdagad, ki kell selejtezni az állományból. A férgek elleni védekezés szempontjából fontos a tisztaság és az ólak rendszeres fertőtlenítése. A beteg vagy elhullott állatokat be kell vinni a megyei Állategészségügyi szolgálathoz, ahol megállapítják a diagnózist és elmagyarázzák a védekezés módját és a gyógyítás lehetőségeit is. Szidor Imre a Magyar Állatorvosok Világszövetségének alapító tagja beszél a baromfi betegségekről, a megelőzés és gyógyítás módjairól. A baromfi pestis elleni védekezés a legnehezebb mivel a betegség előidézőjét még a szakértők sem tudják pontosan beazonosítani. A kolera és a diftéria ellen oltással védekezhetünk megfelelő módon. A fertőző fehér hasmenés sajnos a szülőkről átterjed az utódokra is ami megnehezíti a megfelelő gyógykezelést. Sok betegség esetében az egyetlen megoldás a beteg állat elkülönítése vagy kiselejtezése.

Hogyan védekezhetünk a betegségek ellen?
Baromfi betegségek Laboratóriuma
https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/adi/szakteruletek_adi/b ...

A Baromfibetegségek Laboratóriuma ellátja a háziszárnyasok, valamint a vadon élő, tenyésztett vad és egzotikus szárnyasok betegségeinek diagnosztikai vizsgálataival kapcsolatos feladatokat. Elvégzi a mérgezések, az anyagforgalmi betegségek laboratóriumi vizsgálatát, valamint a takarmány- és vízvizsgálatokat. A laboratórium feladata a háziszárnyasoknak, háziszárnyasok szervmintáinak, tojásainak és embrióinak körültekintő és alapos vizsgálata. A haszonállatok atípusos vagy ismeretlen eredetű betegségeinek alapos vizsgálata.

Baromfi betegségek Laboratóriuma
Galandférgesség
http://drradnaiistvan.blogspot.com/2011/07/vedekezes-legyinvazio-ellen-iii.html

A háziszárnyasok és a vadonélő madarak vékonybelében előforduló galandféregfajok száma az 50-et is meghaladja. Testhosszuk a 4 milliméterestől akár a 15 centiméteres hosszúságig is terjed. Idősebb madarakban a galandférgek ritkábban okoznak egészségi zavarokat, de a tojáshozam csökken, a fiatal állatok azonban súlyosan megbetegedhetnek, elveszítik az étvágyukat, hasmenést kapnak, lesoványodnak, kevés vérűvé válnak bágyadtak, és étvágytalanok lesznek. A galandférgek teljes kifejlődéséhez minden esetben köztes gazdaállat szükséges. Nagyon gyakran a légy játssza el a köztes gazdaállat szerepét. De lehetnek még köztes gazdaállatok a csigák, bogarak, hangyák, tücskök és egyéb hasonló állatok is. Amennyiben megtudjuk melyik galandféregfaj okozta a megbetegedést nagy biztonsággal következtethetünk a gazdaállatra. A baromfik a közti gazdákat elfogyasztják így kerül a fertőzés a szervezetébe. A fertőzés után nyolc, tizenhat nap alatt fejlődik ki teljesen a betegség.

Galandférgesség
Baromfik betegségei és gyógyításuk
http://5mp.eu/web.php?a=diszbaromfi&o=Hdzjbt1dND

A baromfi nagyon esendő, hamar megbetegszik és el is hullik. Mégsem szoktak állatorvost hívni, s a férfiak nem avatkoztak bele az aprójószág gyógyításába. Az 1950-es évekig a gazdasszonyok maguk kísérleteztek jószágaik kezelésével, a betegségek megelőzésével. Feltűnően gyakran folyamodtak mágikus eljárásokhoz. A tyúkok nagyon kellemetlen betegsége a tyúktetű. Régen a tyúktetű ellen úgy védekeztek a gazdák hogy a tyúkokat meleg hamuban megpörgették. Később a matador is bekerült a tyúktetű elleni küzdelem eszköztárába. A himlőn szinte minden fiatal állat túlesik, felnőtt állatokra nem annyira veszélyes. Régen a pestis az orbánc volt a két rettegett baromfi betegség. Ezek veszélyét jelentősen mérsékelték a megelőző oltások. Súlyos betegségre utalhat ha a jószág hirtelen elveszíti az étvágyát és hirtelen válogatni kezd a felkínált eleség között. Néha beválik a bors vagy paprika mint népi bevált módszer. Jó hatású lehet a hideg teleken a homok is.

Baromfik betegségei és gyógyításuk
Baromfivész
http://www.kislexikon.hu/baromfi-kolera.html

A baromfivész az egyik legveszedelmesebb betegség.Euróba az indisi kolerával egy időben került be. A betegséget olasz állatorvosok fedezték fel először. A betegség, járvány hazánkban is sokszor pusztított. Régen a betegség okait a rossz takarmányozási körülményekben, az ivóvízben, de még a légköri viszonyokban is keresték. Perroncito az elhullott baromfiak vérében apró szemcséket látott. Pasteur később megállapította hogy ezek baktériumok, ami elindította a valódi védekezés lehetőségét. A betegségnek ijesztő tünetei vannak. Eleinte csak bágyadtság, étvágytalanság, később fejüket és szárnyukat lecsüggesztik, szinte alig mozognak. Testük forróvá válik, a csőrökből és az orrnyílásokból habos nyálka csüng ki, időnként hánynak is. A betegség gyors lefolyású, általában 1 -3 nap alatt véget az állatokkal ha nem avatkozunk közbe.

Baromfivész
Toltetű paraziták
http://www.picolloduc.hu/index.php?fid=1&cid=44

.A tollatkák a házi és nemesített galambok körében jobban elterjedtek mint a postagalamboknál,de ott is jelentős az előfordulásuk. Etiológia: (Falculifer rostratus und Megninia columbae ( nagysága: kb. 0,5 mm .) A tollatkák közvetlen tollkontaktus útján terjednek.A felnőtt nőstények a növekvő (toll) cséve közelében rakják le tojásaikat,ahol a kibujt lárvák fiatal tollanyagot találnak táplá-lék ként.A fertőzést hosszú ideig nem lehet felismerni. Kórfejlődés: Súlyos fertőzés viszketéshez vezet néhány esetben akár teljes kopaszodás hoz. Legtöbbször a tollazat az atkaürülék által való szennyeződése miatt kopottá-mattá válik. A növekvő atkapopuláció aztán tipikus sérüléseket okozhat a tollazat.

Toltetű paraziták
Tyúkbetegség
http://www.kislexikon.hu/tyukbetegsegek.html

Részint járványos természetűek, részint hiányos gondozás, rossz tartásból erednek. Legveszedelmesebb, élősdi gombák által okozott, járványosan fellépő betegség a tyúkkolera (l. Baromfikolera). Túlságos bő és hevítő táplálék aszkórságot okozhat; a kemény, duzzadt begyet sok szemes eledel okozza (l. Begy), a hasmenést a hideg, nedves időjárás, a dugulást a leves zöld táplálék hiánya

Tyúkbetegség
Vezér-Hús baromfi kereskedés
http://www.vezer-hus.hu/pulyka-oldalterkep.html

1999-ben alakultunk, első baromfi üzletünk a Garay téri piacon üzemelt, majd 2004.-ben költöztünk a Szentlőrinci vásárcsarnokba, ahol a vásárlóközönség hamar felismerte, hogy nálunk mindig kizárólag friss, minőségi baromfi termékeket találnak, ezért is áll hosszú sor az üzlet előtt.

Vezér-Hús baromfi kereskedés
Kukori üzletlánc
http://www.kukoribaromfi.atw.hu/

Cégünk a kilencvenes évek óta foglalkozik baromfi-feldolgozással. Kezdetben termelőktől vásároltuk fel a feldolgozandó élőállat állományt, aztán felismerve a piac diktálta követelményeket, a stabil alapanyagháttér kialakítása érdekében saját baromfinevelő telepet hoztunk létre.

Kukori üzletlánc
Debreceni kereskedés
http://www.dbnkft.atw.hu/

A Debreceni Nagykereskedelmi Kft. 1997 óta folyamatosan folytatja tevékenységét. A céget az egykori Hajdú - Bét gyárral szemben lehet megtalálni. Pontos címük: Vágóhíd üt 32. A boltban nagy választék áll rendelkezésre baromfi termékekből. A vásárló így könnyen megtalálhatja az anyagi helyzetének megfelelő árut. Van töltelékáru, félkész,panírozott termék és sok más egyéb baromfi áru. A beszállítókkal közösen arra törekszenek hogy elnyerjék a törzsvásárlók tetszését és bizalmát. Ezáltal biztosítva a visszatérő és elégedett vásárlókat, ügyfélkört. Az áruválaszték jelentős, az árak kedvezőek, a vásárlók jó közérzetéről egy klíma berendezés is. A kiszolgálás gyors, az eladók előzékenyek.

Debreceni kereskedés
Novro húspiac
http://www.novro.hu/

Cégünk a NOVRO Bt. 1993-ban alakult általános élelmiszer nagykereskedésként, bólyi telephellyel. Az első év tapasztalatai alapján, azonban friss és fagyasztott húsok és húskészítmények nagy és kiskereskedelmére szakosodtunk. Folyamatosan bővítettük szolgáltatásainkat és az általunk lefedett terület nagysága elérte Baranya, Tolna, Somogy és Bács-Kiskun megyék nagy részét.

Novro húspiac
Trimex Bt.
http://www.trimexbt.hu/

Cégünket 1981-ben magyar tulajdonosok hozták létre vendéglátó egységek élelmiszerrel való ellátása céljából. Feldolgozóüzemünkben magyar alapanyagokból gyártunk hamburger húspogácsát, konyhakész szendvicseket, hotdogot, melegszendvicset, gyrost, burritót, csirkenyársat, melyek gyors fagyasztva, vagy védőgázba csomagolva kerülnek forgalomba.

Trimex Bt.
Molnár Pékség illetve Hús és Hentesáru
http://www.huseshentesaru.hu/index.php

Üzleteinkben elsősorban Magyar eredetű, természetes alapanyagokból készült, minőségi élelmiszerek kaphatók. Húsüzletünkben kizárólag Magyar tőkehúsok, családi gazdaságokból származó húskészítmények.

Molnár Pékség illetve Hús és Hentesáru
Ahida Zalaegerszeg
http://www.ahida.hu/

Termékeink túlnyomó része baromfi alapanyagból készül, de gyártunk sertéshúst tartalmazó árut is. Változatos sonkafélék, vörösáruk, felvágottak, prémium, főtt és füstölt, aszpikos termékek színesítik kínálatunkat, folyamatos termékfejlesztés mellett. Az üzemet folyamatosan fejlesztjük, sajáterős beruházásokkal. Sikeresen működik a szeletelő, csomagoló üzemrészünk is. Összességében évente megközelítőleg 2000 tonna készterméket állítunk elő, és szállítunk ki jórészt magyar partnereinknek

Ahida Zalaegerszeg
HÚS és Társai
http://www.husestarsai.hu/

Cégünket a HÚS és TÁRSAI Kft-t többéves szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak hozták létre. Tevékenységünk alapja a Budapesten és környékén lévő éttermeknek és egyéb vendéglátó egységeknek való húsáru kiszállítása, melynek során a HACCP rendszert alkalmazunk.

HÚS és Társai
Mezőker hús
http://mezokerhus.hu/

Cégünk 2006-ban családi vállalkozásként indult, fő tevékenységének hús, húskészítmények forgalmazását tűzte ki célul. Társaságunk 2006-ban Békéscsabán a Kazinczy utcai Plusz Áruházban nyitotta meg húsáruházát, mely kezdetektől fogva nagyon népszerű volt. Üzletpolitikánk mottója az volt, hogy vevőbarát módon és árakon forgalmazzuk termékeinket. Egyre bővülő választékkal és szívélyességgel szolgáltuk ki ügyfeleinket 2009 májusáig, amikor is a bérleményt adó Plusz Kft-t a Spar Magyarország Kft vásárolta meg, akivel sajnos nem sikerült a közös folytatásról megegyezni.

Mezőker hús
a-Walhalla Élelmiszer Nagykereskedés
http://a-walhalla.hu/

Az ország egész területét behálózó társaság 2010. december 31-ig működött teljes körűen beszerzési társulásként, majd 2011. áprilisától az a-Walhalla Kft. egykori központi raktárával önálló élelmiszer nagykereskedésként működik tovább, amely természetéből adódóan a tulajdonosi kör átalakulásával is együtt járt.

a-Walhalla Élelmiszer Nagykereskedés
Csirke ételek
http://www.izletes.hu/szarnyas/csirke

A csirke combokat megtisztítjuk majd bepácoljuk a fűszerekkel és leöntjük a olívaolajjal. Hagyjuk állni 1-2 órát. A burgonyát főzzük félig majd egy tepsiben a mit olajjal kikenünk rakjuk bele a burgonyát és a bepácolt csirke combokat fektessük rá kenjük meg jól fokhagymával és alufóliázzuk le és irány a sütő. 1 órán át süssük fólia alatt az egészet majd fólia nélkül amíg meg nem pirul a csirkecomb.

Csirke ételek
Változatos húsételek
http://www.receptlap.hu/receptek?id=152

Baromfirecept:a nyers krumplit lereszeljük kis lukú reszelőn, hagyjuk állni, és a felesleges vizet leöntjük róla.A fött krumplit összetörjük. Sózzuk,beletesszünk petrezselyemzöldet ételizesitőt majd annyi liszttel keverjük össze, hogy masszát kapjunk, ami nem esik szét. Közepes méretű gombócokat formázunk, és forrásban lévő vízben kifőzzük. (ez nem fogy el egyszerre ami marad felolvasztott vajjal meglocsolom és lefagyasztom mikor fogyasztani szeretném gőz fölött melegitem vagy mikróban)(elöző este kiveszem a fagyról)

Változatos húsételek
Baromfi és kocsonya recept
http://www.tutireceptek.hu/baromfi-kocsonya

A húsokat felfőzzük, sózzuk, amikor felforr a habját leszedjük. Hozzá adjuk a zöldségeket, lassú tűzön főzzük. Amikor megpuhult a hús a zselatint bele keverjük (ki milyent használ annak elkészítése szerint). Leszűrjük, a csontot kiszedjük, a húst feldaraboljuk. Tányérokba kiadagoljuk, aki szereti a zöldségeket az azt is bele teheti.

Baromfi és kocsonya recept
Titán Extra
http://www.titanextra.hu/m-cegismerteto.htm

Titán Extra Kft. sokéves tapasztalata alapján tervezi, gyártja és telepíti, egyedi igényeket figyelembe véve a kisüzemi baromfidolgozókat. A feldolgozás az élőállat horogra függesztésétől a csomagolásig terjed.

Titán Extra
Kálmánházi Baromfifeldolgozó
http://kalmanhazibaromfi.mtt.hu/

Üzemünk közel 4.000.000 darab baromfit dolgoz fel évente. Tevékenységünk alapanyagát saját termelési komplexumunkban, zárt integrációban állítjuk elő, kizárólag növényi eredetű takarmány, főleg kukorica felhasználásával. Telephelyeink Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében és Hajdú-Bihar megyében találhatók.

Kálmánházi Baromfifeldolgozó
Chicken Baromfifeldolgozó és Értékesítő Kft.
http://v-chicken.internettudakozo.hu/

A V&Chicken Baromfifeldolgozó és Értékesítő Kft. 1999 decemberében alakult, és vette át a Gábor és Társa Betéti Társaság tevékenységét. A vállalkozás baromfivágással és -feldolgozással (TEÁOR DA 15.12) foglalkozik. Az állatokat állatvédelmi szempontból megfelelő módon szállítjuk be a vágóhídra az ország legjobb termelőitől. Takarmányban a termelőink antibiotikus hozamfokozót nem használnak, csak természetes, növényi eredetű anyagokat, szalmonellamentes takarmányt.

Chicken Baromfifeldolgozó és Értékesítő Kft.
Holland törpetyúk
http://www.hollandtorpe.gportal.hu/

Ez az apró baromfi a klasszikus formájú tyúkok kedvelőinek igazi különlegesség. A számtalan színváltozat küzül pedig kedvünkre csemegézhetünk. Bármely udvar égkövei lehetnek. Népszerűsége Európában régóta töretlen. Számos előnyös, pozitív tulajdonsága mellett sajnos kis hazánkban csak maroknyi tenyésztő érez elhivatottságot a Holland törpetyúk iránt. Pedig még a kezdő baromfitartók is sikerrel tenyészthetik őket.

Holland törpetyúk
Maláj harcos
http://baromfi-diszbaromfi.hupont.hu/18/malaji-harcos

maláj harcos egy régi Indonéz tyúkfajta. Már korán bekerült Európába és számos egyéb viador tyúkfajta kitenyésztéséhez felhasználták a maláj harcost. Háta széles, hosszú. Farktollazata keskeny, nem túl hosszú. Melltájéka széles, kerek, erős. Szegycsont fajtatiszta állatoknál kissé „kidőlt”. Szárnyak rövidek, szélesek.

Maláj harcos
Magyar lúd leírása
http://hu.wikipedia.org/wiki/Magyar_l%C3%BAd

Egykorú források szerint a házi libák után már a 11. és 12. században egyházi tizedet kellett fizetni. Ekkor az ország minden területén elterjedt a parlagi változata, amelynek ősei valószínűleg Görögország felől érkeztek. Ebből az állományból alakultak ki a magyar lúd színváltozatai és tájfajtái. A Léva-vidéki lúd a kitűnő minőségű húsáról és májáról volt nevezetes, a makói a májméretéről. A 20. század elején a magyar parlagi lúd nemesítésére az emdeni fajtát hozták be az országba, s ez a két fajta vált uralkodóvá a későbbiekben. Végül a mai változat a parlagi fajta és a külföldi fajták keresztezéséből jött létre. A magyar lúdnak több különböző tulajdonságú változatát is ismerjük. Ilyenek például a sima tollú magyar lúd és fodros tollú magyar lúd. Valamikor nagyon kelendő volt a piacon a pecsenyeliba, sajnos azonban ez a hungarikum jelentőségét vesztette napjainkban.

Magyar lúd leírása
Rajnai lúd
http://www.agr.unideb.hu/animaldb/baromfi/lud/rajna.htm

Fehér tollazatú, középnagy testű. A rajnamenti gúnár kifejlett korban 5,5-6 kg, a tojó 5-5,5 kg testtömegű. A jó felépítésű szervezet jó állóképességet biztosít a számára. Széles, mély melle, jó testtömeggyarapodási mutatói nagyon jó húshasznosítású fajtává tették. Mind pecsenye, mind húsliba végterméke a piac igényeit kielégítő vágottárut biztosít. A rajnai lúdfajtával 8 hetes korra 3,8-4,2 kg élő testtömeg elérhető. 1 kg testtömeget 2,5-2,8 kg takarmányból állít elő. Jó legelő és takarmányhasznosító képességek jellemzik. Megfelelő szaporasága révén a termékelőállításhoz biztosítja a naposliba alapanyagot. Éves tojástermelése eredeti hazájában 50-60 db, megfelelő szelekció esetén ezt magyarországi tenyészetekben is eléri. A faj Németországban a rajnai tartományban alakult ki. Itt is lett törzskönyvezve. Ez a fajta nagyon természetszerű gondozást igényel. Fontos számára a megfelelő takarmányozás is. Szereti ha vízpart közelében helyezik el.

Rajnai lúd
Ásólúd
http://mek.niif.hu/03400/03408/html/1562.html

Közép-Ázsiától kezdve keleten a felső Amurig, nyugaton Marokkóig terjed a hazája. Leggyakoribb Turkesztánban, Dél-Oroszországban, a Dobrudzsában és Bulgáriában. Vonulásán rendesen látogatja Görögországot, Dél-Olaszországot; rendes telelő Indiában és Észak-Afrikában. Nagyritkán Németország közepébe is elkerül. Későn indul útnak és korán tér vissza a steppékre, ahol a síkságtól a hegyek hóhatáráig mindenütt otthonos az álló- és folyóvizek mellett. Természetes vizeken nem túl gyakori. Előszeretettel tartózkodik dús-füvű réteken és vetéseken. Ha fogságba kerülnek, hamar megszelídülnek és könnyen szaporíthatók. A vörös ásólúd Magyarországon nagyon ritka. Fogságban a halak és rákok mellett a nyers húst is szívesen fogyasztja.

Ásólúd
Pusztadoktor Kft
http://pusztadoktor.hupont.hu/4/baromfifajok-fobb-betegsegei

Állatgyógyszerek, műszerek, takarmánykiegészítők, tápszerek kis és nagykereskedelme, mezőgazdasági, -állatorvosi és vadgazdálkodási szaktanácsadás, labordiagnosztika. Az oldalon sok egyéb állat leírása mellett a baromfi fajok betegségeivel is foglalkoznak, azokat részletesen leírják. A gyógykezelések módjait is ismertetik. Nagyon hasznos lehet ez az oldal azoknak akik a baromfi fajok betegségeivel foglalkoznak.

Pusztadoktor Kft
A baromfipestis ellen
http://www.agraroldal.hu/baromfipestis_szotar.html

Az utóbbi napokban tartott különböző rendezvényeken és találkozókon az egyik leggyakrabban feltett kérdés a baromfipestisre, mint a struccok között komoly pusztítást okozó vírusos betegségre, illetve az ellene való védekezésre vonatkozóan hangzott el. A baromfipestis - Newscasle disease - régen megfigyelt és leírt betegség, amely óriási veszteségeket okoz mind a háziasított, mind a vadon élő, a vírussal szemben fogékony illetve védtelen madarak között. Ez a betegség a struccok között is komoly pusztítást végez, a természetben élő és a háziasított változatok között is. A vírus élő állatokkal, tojással és egyéb tárgyakkal terjed. A strucc hajlamos a baromfipestisre, ami külön probléma lehet hiszen Magyarország baromfipestis mentes övezetnek számít.

A baromfipestis ellen
Indiai páva
http://www.liptaiattila.hupont.hu/8/indiai-pava-fajtaleiro

Erős hatást keltő testét teljesen tollal befedett, vízszintes testtartású galamb.A farok kissé tölcsér formájú és felemelt tartású. Rövid lábtollak és többféle fejfelépítése. Minden színnek egyenletesnek, teltnek illetve tisztának kell lenni.Tükrös széles, folyamatos, fehér farok csíkokkal. Színes farok lehetséges színes,fehér farok lehetséges fehér felül- és alul párnázott. Pajzsos 7- 12 fehér szárnytoll. Szemei általában narancsszínűek. Ha a fej fehér akkor viszont a szem fekete. A szemgyűrű színe a tollazattól függ. A mellük széles. Tollazatuk dús. Szárnyuknak ha a farok alatt van, nem szabad elérni a földet.

Indiai páva
Fácán
http://hu.wikipedia.org/wiki/F%C3%A1c%C3%A1n

A fácán (Phasianus colchicus) a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozó faj. A fácán hímjét kakasnak, nőstényét tyúknak, fiataljait csirkéknek nevezzük. A nőivarú fiatalok a jércék. A faj nevében szereplő colchicus jelző Kolkhisz vidékére utal, amely a Kaukázus környékén található és amely a fácán eredeti elterjedési területének nyugati végpontja volt. Gyommagvakkal és ízeltlábúakkal táplálkozik. Az éjjelt – különösen a havas teleken – szereti a fán tölteni, mert ott biztonságban érzi magát. Vadászok körében nagy volt már a múlt század elején is a kereslet a fácán iránt. A természetes szaporulat pótlására idővel kialakultak a fácán-tenyésztelepek, ahol már mesterségesen, fény- és hőforrásokkal biztosították a szükséges feltételeket. Őshazája a Kaukázustól az Amurig terjed. Európában már a középkorban jelen volt és Európa nagy részén megtalálható. Először a görögök hozták be, tőlük vették át a rómaiak.

Fácán
Gazdasági fürjek leírása
http://www.haziallat.hu/madar/diszmadarak/gazadasagi-furj-japan-furj-farao-f ...

A gazdasági fürjeket leginkább hobbiméretű tenyészetekben tartják gazdasági céllal, olyan mennyiségben, amennyi a családi szükségletek kielégítésére elegendő. De persze felbukkannak díszmadárként is. A fürjeknek nagyon sok színváltozata van így joggal nevezhetjük őket dísz-baromfiaknak. A Coturnix fajtájú példányok egymással nagyon könnyen kereszteződnek, Magyarországon inkább gazdasági fürjként ismertek. A kiválasztás inkább gazdasági szempontok alapján történik, fő kiválasztási szempont a nagy testtömeg és a nagy tojáshozam. Tenyésztésükkel nem sokan foglalkoznak mert a fürjtenyésztés kultúrája még nem nagyon elterjedt hazánkban. Sajnos a magyarok többsége idegenkedik a kisméretű madarak táplálékként fogyasztásától és a fürjtojás sem túlságosan kelendő. Többnyire hobbitenyészetekben tartják őket, főleg a családi szükséglet kialakítása céljából. De szívesen tartják díszmadárként is őket. A fürjek tartásánál nagyon lényeges szempont hogy minél változatosabban etessük őket.

Gazdasági fürjek leírása
Énekes hattyú
http://mek.niif.hu/03400/03408/html/1574.html

Észak-Európában nem ritka, miként egész Észak- és Közép-Ázsiában sem, egészen a Behring-szorosig; Izland felől alkalmilag Grönlandba is eltéved. Vonulásán minden télen érinti Afrika északi részeinek tavait. Spanyolországba ritkán kerül, de legalább annyiszor, mint rokonai. Keleten már nagyobb számban telel, így Közép-Oroszország minden alkalmas taván, folyamtorkolatainál, miként Dél-Európa sós és Közép-Szibéria tavain is. A Keleti-tenger partjain már októberben megjelennek, Németország közepén november és decemberben vonulnak át lefelé és február–márciusban visszafelé. Az énekes hattyú valamennyi hattyú faj közül a legagresszívabb. Még a bütykös hattyúkat is elűzik közvetlen környezetükből. A vadászoktól félnek, ezért nagyon nehéz rájuk vadászni. Ha az énekes hattyút fiatalon nevelik fel, nagyon hamar megszelídül. Az északi népek erősen vadásszák az énekes hattyút ami a vedlés időszakában nagyon kellemetlen számukra.

Énekes hattyú
Házigalamb
http://hu.wikipedia.org/wiki/H%C3%A1zigalamb

A házigalamb vagy röviden galamb (Columba livia domestica) a galambfélék (Columbidae) családjába tartozó szirti galamb (Columba livia) háziasított változata. A szirti galamb hazánkban nem őshonos, de a házigalamb elvadult alakja, az ún. parlagi galamb elterjedt madár a nagyvárosokban és az agrárterületeken egyaránt. A házigalamb háziasítása a leletek alapján már nagyon régen mintegy négy-hatezer évvel ezelőtt elkezdődött. Ezekben az időkben háziasították a tevét és a ludat is. A galamb már a Bibliában is szerepel áldozati állatként. A keresztény vallásban is komoly szerepe van. A hinduknál a szerelem istenét szimbolizálja Kamadéva alakjában. A házigalambot táplálkozási és röptetési célból tenyésztik.A postagalambok még ma sem mentek ki a divatból. Egy postagalamb akár több száz kilométeres távolságot is képes megtenni saját otthona felé. Bizonyos fajtákat díszmadárként tartanak. Kifejlett állatok maguk is képesek megszerezni táplálékukat réteken, mezőkön.

Házigalamb
Fogoly
http://www.kislexikon.hu/fogoly_a.html

Perdrix Ill.), az óvilági tyukok csoportjába és a mezei tyukok családjába tartozó madárfaj, melyet jellemez, hogy a csőrét csekély viaszhártya borítja, orrgödrei csupaszok, zömöktestü, a rövid szárnyban a 3-5. evezőtollak a leghosszabbak, a fark rövid és 18 tollu s a fedőktől egészen takartatik, sarkantyuja nincs. Három palearktikus faja közül hazánkban a közönséges F. (P. cinera Loth.) él. Háta világosbarna, sötétebb és világosabb foltokkal, pofa és torok rozsdaszinü, a szem körül csupasz, vörös folttal, hasa fehér, nagy gesztenyebarna folttal, alsó szárnyfedőtollak fehérek, farka rozsdavörös, a 4 középső toll szürkén és barnásan sávolt. Szine különben változó. Csőre kékesszürke, lábai vörösbarnák. Hossza 26 cm.; szárnyhossza 16 cm.; farkhossza 8 cm. A fogoly hazája Közép - Európa. Magyarországon is gyakori, főleg síkságokon, vetéseken. A foglyok családokban élnek.Nagy kihívás számukra a tél amikor a hideg és a táplálékhiány nehézzé teszi életüket. Nagy szaporaságuk menti meg őket.

Fogoly
Mandarinréce
http://mdposz.hu/?a=szekciok&cat_id=7&id=23

A mandarinréce – a fényrécék csoportjának legszebb képviselője – méltán viseli a „madárvilág ékszere” címet, hiszen a gácsérok tollazatának színpompája és a tollformák változatossága egyedülálló a récefélék között. Varázslatos nászruháját különleges dürgési mozdulatsoron keresztül mutatja be párjának, mely nemcsak őt, hanem az udvarló mandarinrécét szemlélő embert is elkápráztatja. Így hát nem csoda, hogy a madárkedvelők körében szerte a világon az egyik legnépszerűbb díszvíziszárnyas. Kelet - Ázsiában lombokkal körülvett tavak lakója. Nappal vízhez közeli tárgyakon, faágakon pihennek, inkább kora reggel és késő este aktívak. Már kora ősszel elkezdik a dürgést, költőterületekre vonulnak. Főbb költőhelyeik : Mandzsúria,Amúr és az Usszuri-vidék, Korea és Japán. A párok sok időt töltenek a megfelelő költőhely kiválasztására. kiválasztására. A lerakott tojások száma általában 10 -12 darab. A kisrécék általában 28- 30 nap alatt bújnak ki a tojásból.

Mandarinréce
Házikacsa
http://www.fagyasztottkacsa.hu/

A házikacsa a madarak osztályába, a lúdalkatúak rendjébe, a kacsafélék családjába tartozik. E család hatalmas és több mint 150 kacsafajt foglal magában. Az általánosan ismert házikacsa őse a tőkés réce, a többi faj tulajdonképpen úgynevezett díszkacsa.A tőkés réce érdekes módon a sarkvidékről származik, és nagyon könnyen szelídíthető, ezért is terjedt el valószínűleg mindenhol. Már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztották. A kacsa valójában vízi madár de nagyon az alkalmazkodóképessége. Szárazföldön is kitűnően tartható, tenyészhető. A gácsér és tojó közt nincs lényeges különbség, bár néhány színváltozat esetére ez nem igaz. A kacsának dús a tollazata, de nem vetekszik a lúdéval. A kacsák alakja egy csónakhoz hasonlít. Úszóhártyáikat az ujjak közt a lábaikon találhatjuk. A táplálékot fogakhoz hasonló úszóredők segítségével szűrik ki.

Házikacsa
Pézsmaréce
http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A9zsmar%C3%A9ce

A pézsmaréce, másképpen pézsmakacsa, népies nevén némakacsa (Cairina moschata) a lúdalakúak rendjébe, ezen belül a récefélék (Anatidae) családjába tartozó faj. Eredeti elterjedési területe Mexikótól délre Peruig és Uruguayig, de mára már a világ minden táján tenyésztett úszómadár lett. A vadon élő pézsmarécék eredetileg fekete színűek, és csak nagy ritkán bukkan fel tollazatukban egy-egy fehér toll. Hasukon irizál a tollazat. A vadon élő pézsmarécék szeretnek a fák sűrű lomb koronájában elrejtőzködni a hívatlan látogatók elől. Ha a pézsmarécéket megzavarják csak lassú szárnycsapásokkal képesek a levegőbe repülni. Főleg reggel és este aktívak, a köztes időszakban inkább pihennek. A néma kacsa népszerűségének egyik titka hogy igen halk. Inkább csak sziszeg és halkan hápog.

Pézsmaréce
Baromfi kolera
http://mezohir.hu/mezohir/2004/03/a-baromfikolera/

Ez a fertőző kór valamennyi madárfaj többnyire heveny, ritkábban idült módon lezajló, baktérium okozta betegsége. A járvány fellobbanásával – a baromfiállományba történő behurcolást követően – hajlamosító tényezők hatására lehet számítani. A kolerát okozó baktérium általában más állatok testrészeivel kerül be, de mesterséges ivóvizek is közrejátszhatnak a baktériumok terjedésében. A stresszhatások erősíthetik a betegségre való fogékonyságot. A baktériumok vagy a szájon át vagy a nyálkahártyák sérült részein kerülnek be az állatok szervezetébe és ott igen gyorsan továbbterjednek. A betegség többnyire 2- 5 napos lappangási idő után tör elő. Tünetek heveny esetekben: bágyadtság,étvágytalanság, csökkenő tojásszám, tüsszögés, hasmenés, nehéz légvétel.

Baromfi kolera
Hogyan védekezhetünk a betegségek ellen?
http://karpatinfo.net/gazdasag/2009/11/18/hogyan-vedekezzunk-baromfibetegseg ...

– A gümőkór ellen célszerű az állatokat tuberkulinnal beoltatni. Azokat az egyedeket, amelyeknek a beoltott áll-lebenye megdagad, ki kell selejtezni az állományból. A férgek elleni védekezés szempontjából fontos a tisztaság és az ólak rendszeres fertőtlenítése. A beteg vagy elhullott állatokat be kell vinni a megyei Állategészségügyi szolgálathoz, ahol megállapítják a diagnózist és elmagyarázzák a védekezés módját és a gyógyítás lehetőségeit is. Szidor Imre a Magyar Állatorvosok Világszövetségének alapító tagja beszél a baromfi betegségekről, a megelőzés és gyógyítás módjairól. A baromfi pestis elleni védekezés a legnehezebb mivel a betegség előidézőjét még a szakértők sem tudják pontosan beazonosítani. A kolera és a diftéria ellen oltással védekezhetünk megfelelő módon. A fertőző fehér hasmenés sajnos a szülőkről átterjed az utódokra is ami megnehezíti a megfelelő gyógykezelést. Sok betegség esetében az egyetlen megoldás a beteg állat elkülönítése vagy kiselejtezése.

Hogyan védekezhetünk a betegségek ellen?
Baromfi betegségek Laboratóriuma
https://www.nebih.gov.hu/szakteruletek/szakteruletek/adi/szakteruletek_adi/b ...

A Baromfibetegségek Laboratóriuma ellátja a háziszárnyasok, valamint a vadon élő, tenyésztett vad és egzotikus szárnyasok betegségeinek diagnosztikai vizsgálataival kapcsolatos feladatokat. Elvégzi a mérgezések, az anyagforgalmi betegségek laboratóriumi vizsgálatát, valamint a takarmány- és vízvizsgálatokat. A laboratórium feladata a háziszárnyasoknak, háziszárnyasok szervmintáinak, tojásainak és embrióinak körültekintő és alapos vizsgálata. A haszonállatok atípusos vagy ismeretlen eredetű betegségeinek alapos vizsgálata.

Baromfi betegségek Laboratóriuma
Galandférgesség
http://drradnaiistvan.blogspot.com/2011/07/vedekezes-legyinvazio-ellen-iii.html

A háziszárnyasok és a vadonélő madarak vékonybelében előforduló galandféregfajok száma az 50-et is meghaladja. Testhosszuk a 4 milliméterestől akár a 15 centiméteres hosszúságig is terjed. Idősebb madarakban a galandférgek ritkábban okoznak egészségi zavarokat, de a tojáshozam csökken, a fiatal állatok azonban súlyosan megbetegedhetnek, elveszítik az étvágyukat, hasmenést kapnak, lesoványodnak, kevés vérűvé válnak bágyadtak, és étvágytalanok lesznek. A galandférgek teljes kifejlődéséhez minden esetben köztes gazdaállat szükséges. Nagyon gyakran a légy játssza el a köztes gazdaállat szerepét. De lehetnek még köztes gazdaállatok a csigák, bogarak, hangyák, tücskök és egyéb hasonló állatok is. Amennyiben megtudjuk melyik galandféregfaj okozta a megbetegedést nagy biztonsággal következtethetünk a gazdaállatra. A baromfik a közti gazdákat elfogyasztják így kerül a fertőzés a szervezetébe. A fertőzés után nyolc, tizenhat nap alatt fejlődik ki teljesen a betegség.

Galandférgesség
Baromfik betegségei és gyógyításuk
http://5mp.eu/web.php?a=diszbaromfi&o=Hdzjbt1dND

A baromfi nagyon esendő, hamar megbetegszik és el is hullik. Mégsem szoktak állatorvost hívni, s a férfiak nem avatkoztak bele az aprójószág gyógyításába. Az 1950-es évekig a gazdasszonyok maguk kísérleteztek jószágaik kezelésével, a betegségek megelőzésével. Feltűnően gyakran folyamodtak mágikus eljárásokhoz. A tyúkok nagyon kellemetlen betegsége a tyúktetű. Régen a tyúktetű ellen úgy védekeztek a gazdák hogy a tyúkokat meleg hamuban megpörgették. Később a matador is bekerült a tyúktetű elleni küzdelem eszköztárába. A himlőn szinte minden fiatal állat túlesik, felnőtt állatokra nem annyira veszélyes. Régen a pestis az orbánc volt a két rettegett baromfi betegség. Ezek veszélyét jelentősen mérsékelték a megelőző oltások. Súlyos betegségre utalhat ha a jószág hirtelen elveszíti az étvágyát és hirtelen válogatni kezd a felkínált eleség között. Néha beválik a bors vagy paprika mint népi bevált módszer. Jó hatású lehet a hideg teleken a homok is.

Baromfik betegségei és gyógyításuk
Baromfivész
http://www.kislexikon.hu/baromfi-kolera.html

A baromfivész az egyik legveszedelmesebb betegség.Euróba az indisi kolerával egy időben került be. A betegséget olasz állatorvosok fedezték fel először. A betegség, járvány hazánkban is sokszor pusztított. Régen a betegség okait a rossz takarmányozási körülményekben, az ivóvízben, de még a légköri viszonyokban is keresték. Perroncito az elhullott baromfiak vérében apró szemcséket látott. Pasteur később megállapította hogy ezek baktériumok, ami elindította a valódi védekezés lehetőségét. A betegségnek ijesztő tünetei vannak. Eleinte csak bágyadtság, étvágytalanság, később fejüket és szárnyukat lecsüggesztik, szinte alig mozognak. Testük forróvá válik, a csőrökből és az orrnyílásokból habos nyálka csüng ki, időnként hánynak is. A betegség gyors lefolyású, általában 1 -3 nap alatt véget az állatokkal ha nem avatkozunk közbe.

Baromfivész
Toltetű paraziták
http://www.picolloduc.hu/index.php?fid=1&cid=44

.A tollatkák a házi és nemesített galambok körében jobban elterjedtek mint a postagalamboknál,de ott is jelentős az előfordulásuk. Etiológia: (Falculifer rostratus und Megninia columbae ( nagysága: kb. 0,5 mm .) A tollatkák közvetlen tollkontaktus útján terjednek.A felnőtt nőstények a növekvő (toll) cséve közelében rakják le tojásaikat,ahol a kibujt lárvák fiatal tollanyagot találnak táplá-lék ként.A fertőzést hosszú ideig nem lehet felismerni. Kórfejlődés: Súlyos fertőzés viszketéshez vezet néhány esetben akár teljes kopaszodás hoz. Legtöbbször a tollazat az atkaürülék által való szennyeződése miatt kopottá-mattá válik. A növekvő atkapopuláció aztán tipikus sérüléseket okozhat a tollazat.

Toltetű paraziták
Tyúkbetegség
http://www.kislexikon.hu/tyukbetegsegek.html

Részint járványos természetűek, részint hiányos gondozás, rossz tartásból erednek. Legveszedelmesebb, élősdi gombák által okozott, járványosan fellépő betegség a tyúkkolera (l. Baromfikolera). Túlságos bő és hevítő táplálék aszkórságot okozhat; a kemény, duzzadt begyet sok szemes eledel okozza (l. Begy), a hasmenést a hideg, nedves időjárás, a dugulást a leves zöld táplálék hiánya

Tyúkbetegség
Vezér-Hús baromfi kereskedés
http://www.vezer-hus.hu/pulyka-oldalterkep.html

1999-ben alakultunk, első baromfi üzletünk a Garay téri piacon üzemelt, majd 2004.-ben költöztünk a Szentlőrinci vásárcsarnokba, ahol a vásárlóközönség hamar felismerte, hogy nálunk mindig kizárólag friss, minőségi baromfi termékeket találnak, ezért is áll hosszú sor az üzlet előtt.

Vezér-Hús baromfi kereskedés
Kukori üzletlánc
http://www.kukoribaromfi.atw.hu/

Cégünk a kilencvenes évek óta foglalkozik baromfi-feldolgozással. Kezdetben termelőktől vásároltuk fel a feldolgozandó élőállat állományt, aztán felismerve a piac diktálta követelményeket, a stabil alapanyagháttér kialakítása érdekében saját baromfinevelő telepet hoztunk létre.

Kukori üzletlánc
Debreceni kereskedés
http://www.dbnkft.atw.hu/

A Debreceni Nagykereskedelmi Kft. 1997 óta folyamatosan folytatja tevékenységét. A céget az egykori Hajdú - Bét gyárral szemben lehet megtalálni. Pontos címük: Vágóhíd üt 32. A boltban nagy választék áll rendelkezésre baromfi termékekből. A vásárló így könnyen megtalálhatja az anyagi helyzetének megfelelő árut. Van töltelékáru, félkész,panírozott termék és sok más egyéb baromfi áru. A beszállítókkal közösen arra törekszenek hogy elnyerjék a törzsvásárlók tetszését és bizalmát. Ezáltal biztosítva a visszatérő és elégedett vásárlókat, ügyfélkört. Az áruválaszték jelentős, az árak kedvezőek, a vásárlók jó közérzetéről egy klíma berendezés is. A kiszolgálás gyors, az eladók előzékenyek.

Debreceni kereskedés
Novro húspiac
http://www.novro.hu/

Cégünk a NOVRO Bt. 1993-ban alakult általános élelmiszer nagykereskedésként, bólyi telephellyel. Az első év tapasztalatai alapján, azonban friss és fagyasztott húsok és húskészítmények nagy és kiskereskedelmére szakosodtunk. Folyamatosan bővítettük szolgáltatásainkat és az általunk lefedett terület nagysága elérte Baranya, Tolna, Somogy és Bács-Kiskun megyék nagy részét.

Novro húspiac
Trimex Bt.
http://www.trimexbt.hu/

Cégünket 1981-ben magyar tulajdonosok hozták létre vendéglátó egységek élelmiszerrel való ellátása céljából. Feldolgozóüzemünkben magyar alapanyagokból gyártunk hamburger húspogácsát, konyhakész szendvicseket, hotdogot, melegszendvicset, gyrost, burritót, csirkenyársat, melyek gyors fagyasztva, vagy védőgázba csomagolva kerülnek forgalomba.

Trimex Bt.
Molnár Pékség illetve Hús és Hentesáru
http://www.huseshentesaru.hu/index.php

Üzleteinkben elsősorban Magyar eredetű, természetes alapanyagokból készült, minőségi élelmiszerek kaphatók. Húsüzletünkben kizárólag Magyar tőkehúsok, családi gazdaságokból származó húskészítmények.

Molnár Pékség illetve Hús és Hentesáru
Ahida Zalaegerszeg
http://www.ahida.hu/

Termékeink túlnyomó része baromfi alapanyagból készül, de gyártunk sertéshúst tartalmazó árut is. Változatos sonkafélék, vörösáruk, felvágottak, prémium, főtt és füstölt, aszpikos termékek színesítik kínálatunkat, folyamatos termékfejlesztés mellett. Az üzemet folyamatosan fejlesztjük, sajáterős beruházásokkal. Sikeresen működik a szeletelő, csomagoló üzemrészünk is. Összességében évente megközelítőleg 2000 tonna készterméket állítunk elő, és szállítunk ki jórészt magyar partnereinknek

Ahida Zalaegerszeg
HÚS és Társai
http://www.husestarsai.hu/

Cégünket a HÚS és TÁRSAI Kft-t többéves szakmai tapasztalattal rendelkező munkatársak hozták létre. Tevékenységünk alapja a Budapesten és környékén lévő éttermeknek és egyéb vendéglátó egységeknek való húsáru kiszállítása, melynek során a HACCP rendszert alkalmazunk.

HÚS és Társai
Mezőker hús
http://mezokerhus.hu/

Cégünk 2006-ban családi vállalkozásként indult, fő tevékenységének hús, húskészítmények forgalmazását tűzte ki célul. Társaságunk 2006-ban Békéscsabán a Kazinczy utcai Plusz Áruházban nyitotta meg húsáruházát, mely kezdetektől fogva nagyon népszerű volt. Üzletpolitikánk mottója az volt, hogy vevőbarát módon és árakon forgalmazzuk termékeinket. Egyre bővülő választékkal és szívélyességgel szolgáltuk ki ügyfeleinket 2009 májusáig, amikor is a bérleményt adó Plusz Kft-t a Spar Magyarország Kft vásárolta meg, akivel sajnos nem sikerült a közös folytatásról megegyezni.

Mezőker hús
a-Walhalla Élelmiszer Nagykereskedés
http://a-walhalla.hu/

Az ország egész területét behálózó társaság 2010. december 31-ig működött teljes körűen beszerzési társulásként, majd 2011. áprilisától az a-Walhalla Kft. egykori központi raktárával önálló élelmiszer nagykereskedésként működik tovább, amely természetéből adódóan a tulajdonosi kör átalakulásával is együtt járt.

a-Walhalla Élelmiszer Nagykereskedés
Csirke ételek
http://www.izletes.hu/szarnyas/csirke

A csirke combokat megtisztítjuk majd bepácoljuk a fűszerekkel és leöntjük a olívaolajjal. Hagyjuk állni 1-2 órát. A burgonyát főzzük félig majd egy tepsiben a mit olajjal kikenünk rakjuk bele a burgonyát és a bepácolt csirke combokat fektessük rá kenjük meg jól fokhagymával és alufóliázzuk le és irány a sütő. 1 órán át süssük fólia alatt az egészet majd fólia nélkül amíg meg nem pirul a csirkecomb.

Csirke ételek
Változatos húsételek
http://www.receptlap.hu/receptek?id=152

Baromfirecept:a nyers krumplit lereszeljük kis lukú reszelőn, hagyjuk állni, és a felesleges vizet leöntjük róla.A fött krumplit összetörjük. Sózzuk,beletesszünk petrezselyemzöldet ételizesitőt majd annyi liszttel keverjük össze, hogy masszát kapjunk, ami nem esik szét. Közepes méretű gombócokat formázunk, és forrásban lévő vízben kifőzzük. (ez nem fogy el egyszerre ami marad felolvasztott vajjal meglocsolom és lefagyasztom mikor fogyasztani szeretném gőz fölött melegitem vagy mikróban)(elöző este kiveszem a fagyról)

Változatos húsételek
Baromfi és kocsonya recept
http://www.tutireceptek.hu/baromfi-kocsonya

A húsokat felfőzzük, sózzuk, amikor felforr a habját leszedjük. Hozzá adjuk a zöldségeket, lassú tűzön főzzük. Amikor megpuhult a hús a zselatint bele keverjük (ki milyent használ annak elkészítése szerint). Leszűrjük, a csontot kiszedjük, a húst feldaraboljuk. Tányérokba kiadagoljuk, aki szereti a zöldségeket az azt is bele teheti.

Baromfi és kocsonya recept
Hirdetések
Oldal leírása
baromfi.wyw.hu: Baromfi katalógus. Baromfifélékkel, háztáji szárnyasokkal, baromfitartással foglalkozó weboldalak gyűjteménye.
Gyűjteményünkben 193 válogatott baromfi témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 193 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 19867