Gyöngytyúk, gyöngytyúk fajtái, tartása > Baromfi - wyw.hu

Talált weboldalak ebben a kategóriában: Gyöngytyúk, gyöngytyúk fajtái, tartása > 8 weboldal. Kategória leírása: A gyöngytyúk egy Afrikából származó, de már régen nálunk is élő baromfifajta. A gyöngytyúk nagyon szép, tetszetős baromfi. Hazánkban a 13. század óta él. A gyöngytyúk tenyésztése a huszadik század első felében volt jelentős.

baromfi.wyw.hu Rendezés: Találatok szerint | Értékelés | Névsor szerint

Szponzorált linkek
A gyöngytyúk tulajdonságairól
http://disztyuk.ucoz.com/publ/gyongytyuk/a_gyongytyuk_ertekmero_tulajdonsaga ...

Mivel kutatási területem a gyöngytyúk színváltozatok értékmérő tulajdonságai, így ezek fogalmaival és e tekintetben a gyöngytyúkra vonatkozó értékekkel fontos tisztába lenni. Ennek okán néhány definíció értelmezése elengedhetetlen.

A gyöngytyúk tulajdonságairól
Gyöntyúkok
http://baromfi-diszbaromfi.hupont.hu/9/gyongytyuk

gyöngytyúk vadon élő őse, a Szaharától délre élő, sisakos gyöngytyúk. A háziasított változat, szinte alig különbözik vadon élő ősétől. Afrikában, 15-20 egyedből álló családokba verődve, cserjés-bozótos területeken barangol. Apró, csupasz fejét jellegzetes sisaktaréj védi. Háta félgömbszerűen domborodó, farka ék alakban hegyesedik. A kakasok nem viselnek sarkantyút. Dús tollazata sötét alapon világosan pettyezett, de fehér-, krém-, sárga-, tarka- és ibolyaszínű változatai vadon is előfordulnak.

Gyöntyúkok
Változatok
http://haztajigazdalkodas.blog.hu/2011/12/07/gyongytyuk_gyongyos_vagy_gyongy ...

A kifejlett parlagi gyöngytyúk tojó 1,2-1,4kg, a kakas 1,3-1,6 kg, a nagyüzemi körülményekhez és tápos takarmányozáshoz keresztezett hibridek ennél nagyobb testtömeget érhetnek el, ugyanakkor igényesebbek. A faj jellegzetessége a csupasz fej és a fejtetőn viselt sisak, illetve a lelógó áll lebeny, mely hármas így egészen vad külsőt kölcsönöz a gyöngyösöknek, sőt teleobjektívvel fotózva, közelről kifejezetten ijesztő.

Változatok
Általános leírás
http://hu.wikipedia.org/wiki/Gy%C3%B6ngyty%C3%BAk

A gyöngytyúk az egyetlen hagyományos házi baromfifajunk, amely Afrikából származik. A gyöngytyúk a vizsgálatok szerint monofiletikus eredetű, vadon élő őse a Szaharától délre élő sisakos gyöngytyúk (Numida meleagris). A háziasított változat szinte alig különbözik vadon élő ősétől. Domesztikációja nem eredeti élőhelyén folyt le, hanem egy, a Földközi-tenger partvidékén élő, máig ismeretlen nép által. . A görögöknél már a Kr. e. 4. században háziállat volt. A monda szerint tollazatának fehér pöttyei a halott Meleagrosz királyfit sirató lánytestvéreinek könnyeiből keletkeztek. A rómaiak valószínűleg a görögök vagy az egyiptomiak közvetítésével ismerték meg. Kr. u. 1. században már a birodalom távolabbi részein is ismerték.

Általános leírás
gyöngytyúk (gyöngyös, Numida meleagris)
http://www.agraroldal.hu/gyongytyuk-kifejezes.html

A fácánfélék családjába tartozik ez a tetszetős háziállat. Eredeti ősét alkalmanként ma is megtalálhatjuk Afrikában, Madagaszkár és Jamaica. Nagyon nagy alkalmazkodóképessége megvédi a környezeti viszontagságoktól.

gyöngytyúk (gyöngyös, Numida meleagris)
Gyöngytyúk (Numida L.)
http://mek.niif.hu/03400/03408/html/1456.html

A nemzetség 23 ismert fajának előfordulása eredetileg Afrikára és Madagaszkár szigetére volt korlátozva. Már ókori írók is oly híven írják le, hogy két általuk ismert fajukra elég biztonsággal ráismerhetünk. Amerika fölfedeztetése után csakhamar oda is betelepítették s ott most már elvadultan is él. Jellemző bélyegeik: az erőteljes test, rövid szárny, közepes hosszúságú fark, nagyon hosszú felső farkfedők, sarkantyútlan, rövidujjú láb, erős csőr, többé-kevésbbé csupasz fej és nyak. Fejük rendszerint bóbitás, üstökös, sisakos vagy taréjos. Dús tollazatuk ivar szerint nem elütő. Színezetük egyszabású: sötét alapszínen világosan gyöngyözött.

Gyöngytyúk (Numida L.)
Keselyűfejű
http://hu.wikipedia.org/wiki/Kesely%C5%B1fej%C5%B1_gy%C3%B6ngyty%C3%BAk

A keselyűfejű gyöngytyúk (Acryllium vulturinum) a madarak (Aves) osztályának a tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe, ezen belül a gyöngytyúkfélék (Numididae) családjába tartozó Acryllium nem egyetlen faja. Etiópiában, Szomáliában és Kenyában él a félsivatagi bozótosokban. Elterjedési területének határa Uganda és Tanzánia észak-keleti része.

Keselyűfejű
Az Afrikában élő gyöngytyúk
http://www.biokontroll.hu/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=4 ...

A gyöngytyúk tartása nem sokban különbözik a többi baromfiétól. Számos előnye ellenére a gyöngyös általában mégis hiányzik a családi baromfiudvarokról, elsősorban a tartó számára hátrányosnak tűnő viselkedése, pl. kellemetlen hangja, ijedős, veszekedő természete és mozgékonysága, repülő hajlama miatt.

Az Afrikában élő gyöngytyúk
Hirdetések
Oldal leírása
baromfi.wyw.hu: Baromfi katalógus. Baromfifélékkel, háztáji szárnyasokkal, baromfitartással foglalkozó weboldalak gyűjteménye.
Gyűjteményünkben 193 válogatott baromfi témakörhöz kapcsolódó link közül válszthatsz!
Hirdetések
Közösség
Megosztás a Facebook-on Add a Twitter-hez Google+

Aktív linkek: 193 | Várakozó linkek: 0 | Ajánlott linkek: 1 | Linkre kattintás összesen: 19818